zaterdag 14 april 2012

Rara, wat is dit?

Na de warme maartmaand en de spaarzame regendruppels in april schiet het groen de laatste weken omhoog. Alles wat in de grond zit - door de vorige huurster geplant dan wel niet verwijderd of wat gewoon is komen aanwaaien – komt in rap tempo op. Soms levert dat een aangename verrassing op, zoals een rabarberplant. Ik heb daarvan nu zelfs een tweede exemplaar ontdekt, overigens op een wat onhandige plek tussen de frambozenstengels. En soms levert dat groen van een meer bedenkelijke soort op, zoals zevenblad en berenklauw. Er komt ook van alles tevoorschijn waarvan ik nog niet weet wat ik ervan moet denken, simpelweg omdat ik het niet herken. Wie er verstand van heeft of kan determineren mag een handje helpen!


stinsenplant,
toevallig net met insect
 


op het afgeknapte bordje staat: Maggikruid


lijkt op vrouwenmantel
 
van alles wat (1)


ziet eruit als munt, ruikt naar citroen
 
van alles wat (2)soort koningskaars,
aangevreten of aangetast door de kou?

half verscholen onder de zwarte bes


4 opmerkingen:

  1. nr5=citroenmelisse, lekker in de thee of brandnetelsoep, en die laatste lijkt meer op de maggiplant dan nr2. Stukje afbreken en ruiken, ruikt nl echt naar maggi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nr 4: kleefkruid (heeft geen nut en woekert, oftewel onkruid) en die blauwe bloempjes lijken ereprijs, een leuk wild bloempje waar je ook niet weer al te veel van moet hebben. Nr 1 de stinzenplant is een wild hyacintje, ook wel scylla genoemd. Vrouwenmantel is idd vrouwenmantel, nr 5 is idd citrroenmelisse

    BeantwoordenVerwijderen