zaterdag 1 september 2012

Nieuwe fase

De zomer is voorbij. Vandaag begint althans de meteorologische herfst en in de tuin is dat duidelijk te merken. Rond de fruitbomen vallen geelbruine blaadjes. Aan twee van de zes geplande bedden – voor de kool- en de bladgewassen – ben ik dit tuinseizoen niet toegekomen, dus bij mij geen boerenkool, spruitjes, veldsla of andere wintergroenten te zien. Het begint daarmee een enerzijds lege en anderzijds rommelige tuin te worden. Gelukkig geven de laatste beetjes groenten en fruit nog kleur en sfeer, en is het gras door de regelmatige hemelbewatering mooi groen gebleven. Het is nog steeds een heerlijke plek om te zijn.

In mijn nieuwste lijfblad, Tuin&Co, staat bovenaan de to do-lijst voor september: “Inventariseer de wensen voor volgend jaar, zodat je in de wintermaanden de grote, ingrijpende klussen kunt aanpakken”. Erg lang is die wensen-/eisenlijst bij mij niet (maar dat zegt niets over de tijd die erin gaat zitten!): het schuurtje aanpakken, de grasranden afsteken, spitten, spitten en nog eens spitten.

Het wordt de komende tijd dus allemaal wat eentoniger in mijn tuin en daarom stap ik af van de vaste frequentie van twee keer per week een weblog publiceren. Iedereen die mij tot nu toe heeft gevolgd: bedankt voor je aandacht! Ik heb genoten van alle reacties: ervaringen, tips, medeleven en complimenten – via deze site, Twitter, Facebook, de mail of IRL. Mede daarom schrijf ik dit weblog met veel plezier. Als ik mijn verwondering, frustratie of resultaten weer een keer wil delen, zal ik dat dan ook vast en zeker doen. Maar voorlopig ben ik dus aan het spitten.


3 opmerkingen:

 1. In plaats van spitten, kan je ook grond afdekken. Dat scheelt een hoop zwaar werk! Ik gebruik karton, compost en allerlei vers groenafval (plastic met wat gaatjes erin kan ook). Daarmee dek ik stukken grond af. In het voorjaar is een groot deel verteerd en de grond lekker los. Veel onkruid is dan kapot en de wortels onkruiden zoals kweek, brandnetel en zuring kan je heel makkelijk verwijderen.
  In februari of maart woel ik er compost van het tuincomplex doorheen. Voor de luie tuinier! Of voor tuiniers op hele vette klei zoals ik.
  Succes met spitten!
  Groetjes, Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marleen,
   Wat leuk dat je reageert. Je tip hoor ik wel vaker en misschien ga ik ook wel een deel afdekken. Dan moet ik alleen wel even materiaal zien te verzamelen! Ik ga maar beginnen met het blad van de fruitbomen bij elkaar te harken. Succes met de vette klei!
   Groetjes, Judith
   PS Leuk weblog heb je!

   Verwijderen
 2. Hoi Judith,

  Je was lekker aan de slag vandaag: moestuin 2013, dus weer een nieuwe fase!
  Veel plezier op de tuin.
  Zien we je op de snertdag op 9 maart?

  groetjes, Joost & Merel

  BeantwoordenVerwijderen